Skip to content

Manje poznate činjenice o dobrovoljnom auto osiguranju

Manje poznate činjenice o dobrovoljnom auto osiguranju

 

Pored osiguranja od autoodgovornosti koje je obavezno za svakog vlasnika vozila koje učestvuje u saobraćaju, mnogi se odlučuju na dobrovoljno kasko osiguranje iz prostog razloga što obavezno osiguranje ne pokriva štetu na Vašem vozilu, već štetu pričinjenu trećem licu koje je učestvovalo u nezgodi. Vrste, uslovi i cene dobrovoljnog osiguranja zavise od mnogo faktora i ovom tekstu se nećemo baviti upoređivanjem istih, već želimo da skrenemo pažnju na nekoliko bitnih stvari o kojima najčešće ne razmišljamo prilikom sklapanja ugovora.

Manje poznate činjenice o dobrovoljnom auto osiguranju

 

Kasko ne podrazumeva osiguranje od krađe ili totalne havarije

Ovu informaciju proverite prilikom ugovaranja osiguranja jer se ne podrazumeva. Zapravo, uslovi variraju od jedne do druge osiguravajuće kuće pa se korisnici često neprijatno iznenade kada im se desi šteta za koju nema osnova za isplatu. Iz tog razloga savetujemo da uslove detaljno pročitate, uporedite više ponuda i definišete sve rizike koje želite da osiguranje pokrije.

U slučaju krađe ne dobijate novac za kupovinu novog automobila

Kao što ne možete prodati automobil po istoj ceni koju ste platili kada ste ga izvezli iz salona, ni osiguravajuća kuća Vam neće isplatiti iznos u vrednosti novog automobilaU slučaju krađe, vrši se procena vrednosti vozila na dan kada je ukradeno i najčešće se njegova vrednost određuje prema kataloškoj vrednosti AMSS-a, pri čemu se vrednost umanjuje na osnovu starosti i korišćenja vozila.

Ukoliko želite odštetu, šteta se najpre mora prijaviti osiguravajućoj kući

Nemojte žuriti kod majstora koji će sanirati štetu, čak i ako se radi o ovlašćenom servisu, jer osiguravajuća kuća ima pravo da odbije isplatu štete čak i ako priložite račun i radni nalog. Potrebno je da najpre kontaktirate osiguravajuću kuću kako bi njihovi službenici procenili koliko bi koštala popravka. Pojedine osiguravajuće kuće će Vam pored dovoženja vozila na procenu štete tražiti i policijski zapisnik, naročito ako šteta prelazi 200.000 dinara kada ste po zakonu dužni da pozovete policiju i sačekate da se izvrši uviđaj. Potrudite se da komunikaciju sa osiguravajućom kućom obavljate putem e-maila jer na taj način ostaje pisani trag koji može eliminisati potencijalne nejasnoće u procesu naplate štete.

Manje poznate činjenice o dobrovoljnom auto osiguranju

 

Na koji se način saniraju oštećenja

Popravka štete može se izvršiti na dva načina. Jedan način je da se servis i osiguravajuća kuća dogovore i poprave automobil bez bilo kakve novčane nadoknade prema Vama. Druga mogućnost je da od osiguravajuće kuće uzmete novac i odvezete auto kod servisera. Ova opcija Vam ide u korist u slučaju da ste sigurni da ćete proći jeftinije. Za svaki slučaj, konsultujte se prethodno sa serviserom.

U slučaju grube nepažnje i vožnje pod uticajem droge ili alkohola, zaboravite na odštetu

Pod grubom nepažnjom smatra se prolazak na crveno svetlo, prekoračenje dozvoljene brzine za preko 50km/h, preticanje na mestima gde je to izričito zabranjenjo, vožnja u smeru suprotnom od dozvoljenog. Ukoliko policijski zapisnik pokaže da je bilo koji od ovih prekršaja uzrok nezgode, osiguravajuća kuća nije u obavezi da isplati odštetu. Isto važi i za vožnju pod dejstvom narkotika ili alkohola.

Manje poznate činjenice o dobrovoljnom auto osiguranju

 

Iako se na prvi pogled čini kao da osiguravajuća kuća želi da na svaki način izbegne isplatu štete, zapravo se radi o veoma razumnim razlozima čiji je cilj da spreče zloupotrebu od strane korisnika osiguranja. Veliki procenat vlasnika automobila koji se odlučuje za dobrovoljno auto osiguranje govori u prilog činjenici da se kasko isplati, a najbolji način da odaberete ono koje će Vam zaista i biti od koristi, je da zapravo da budete dobro informisani. Ovaj tekst sadrži samo neke od stavki koje smo izdvojili kao bitne, ali za svaki pojedinačni slučaj svakako savetujemo da prođete kroz sve detalje samostalno.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni. Budite slobodni da nas kontaktirate za sva pitanja, nedoumice i sugestije.

 

Total kontakt