Skip to content

Kako da sprečite krađu automobila

Kako da sprečite krađu automobila

 

Automobili spadaju u skuplje investicije i kupovini istih obično prethodni dugotrajno razmatranje, analiza, odabir i kalkulacija troškova. Niko od nas ne želi da se nađe u situaciji da uloženo vreme i novac jednog dana samo nestanu sa parkinga ili iz garaže. Upravo iz tog razloga mnoge vlasnike automobila brine kako da zaštite svoj automobil od krađe.

Ozbiljnija evidencija o krađi automobila na teritoriji Srbije vodi se od sredine devedesetih godina prošlog veka. Rekordna po broju ukradenih automobila bila je 1998. godina kada je ukradeno 7.691 automobila, od čega je samo u Beogradu nestalo 5.241 vozilo. U skorije vreme u proseku svakog dana u Srbiji nestane šest automobila, dok se oko 50 odsto pljački dogodi u Beogradu.

Način na koji se automobil krade zavisi od vrednosti automobila, ali i od profila kradljivca. Najčešći je slučaj da automobile male vrednosti kradu zavisnici od droge koji ne poseduju prefinjene alate, već uglavnom obijaju brave i pale „na kablove“. Ukradeni automobili se rastavljaju i prodaju na delove, ili se pak koriste za izvršenje drugih kriminalnih radnji. U drugu grupu kradljivaca spadaju oni koji su se edukovali i koji poseduju alate za obijanje auta. Ovakvi automobili se uglavnom prodaju u delovima ili im se prepravlja broj šasije. U manjem broju slučajeva se za ukradeni automobil od vlasnika traži otkup. Treću grupu čine organizovane grupe koje kradu skupe i luksuzne automobile koje uglavnom prodaju u inostranstvu. Ova grupa nastoji da automobil ostane neoštećen te ga najčešće podižu i odvlače sa parkinga pod maskom parking servisa ili šlep službe. Četvrtu grupu čine maloletnici koji kradu automobile da bi se provozali i dokazali u društvu. Srećna okolnost kod ovakve krađe jeste što su velike šanse da pronađete auto, jer ga napuštaju kada se isprazni rezervoar sa gorivom.

Odgovor na pitanje kako sprečiti krađu automobila nije nimalo jednostavan jer zapravo ne postoji 100% pouzdana sigurnosna mera. Ipak, možete se potruditi da uradite sve što je u Vašoj moći da lopovu „otežate posao“ kada shvati da će mu trebati dosta vremena da probije sve zaštite. Ovo podrazumeva kombinaciju nekoliko vrsta zaštita, a u nastavku slede raspoložive opcije koje se grubo mogu podeliti na mehaničku i elektronsku.

Kako da sprečite krađu automobila

 

Mehanička zaštita

Pod mehaničkom zaštitom podrazumevaju se fizička blokada volana i menjača.

Blokada volana - Vremenom se pokazalo da lopovi fizičku zaštitu koja se stavlja preko volana „čupaju“ i odvoze tako što na stub volana nakače ključ. Sa druge strane, ovakav vid zaštite često deformiše i oštećuje sam volan pa su vlasnici počeli da ga izbegavaju.

Drugi vid blokade volana je suptilniji i podrazumeva blokiranje samog vretena, kao i elektronsku blokadu motora koja se vrši nezavisno od kompjutera automobila. Međutim, iako se smatra pouzdanijim od prethodnog, ni ovaj vid zaštite nije siguran ukoliko kradljivac ima dovoljno vremena da se pozabavi problemom.

Zaštita za menjač - Pokazala se nepouzdanom jer se auto može upaliti i pomeriti pritiskanjem pedale kvačila iako je ručica menjača u brzini.

Elektronska zaštita

Elektronska zaštita podrazumeva alarm, satelitsko praćenje, skrivene prekidače i izmeštanje i promenu OBD konektora.

Alarm - Iako nije najpouzdaniji vid zaštite, čak i najprostiji alarm je preporučljiv jer će odbiti sitne kradljivce. Složeniji alarmi kombinuju i elektronske zaštite pa je bolje uložiti dodatni novac, naročito ukoliko posedujete skuplji auto.

Satelitsko praćenje - Postoje firme koje Vam nude satelitsko praćenje automobila pa ukoliko se desi da ga kradljivci odvezu, barem ćete imati veće šanse da ga pronađete. Nažalost, pojavili su se i ometači signala, pa ukoliko kradljivci znaju da koristite satelitsko praćenje, uz odgovarajuću opremu mogu premostiti i tu poteškoću.

Skriveni prekidači - Služe da prekinu dovod struje sa akumulatora ili dovod goriva kada parkirate automobil. Preporučuje se da prekidače sakrijete na samo Vama poznata mesta, a poželjno je ugraditi čak i lažne prekidače koji će kradljivcu oduzeti dodatno vreme. Ovo je intervencija za koju se najčešće morate obratiti električaru.

OBD konektor - Služi za povezivanje računara u servisu sa glavnim računarom automobila. Kradljivcima je potrebno svega nekoliko sekundi da „provale“ u glavni kompjuter preko standardnog konektora i pokrenu auto svojom karticom. Iz tog razloga se savetuje da Vam električar ovaj konektor zameni nekim nestandardnim, da napravi drugačiji raspored kontakata i premesti ga na drugo mesto gde će ga kradljivac teže naći. Adapter koji sistem vraća u početno stanje je potrebno da ponesete sa sobom kada automobil vozite na dijagnostiku.

Kako da sprečite krađu automobila

 

Saveti za vlasnike automobila

Čep na rezervoaru za gorivo - Obratite pažnju da li je čep na rezervoaru za gorivo na svom mestu. Kradljivci mogu prema njemu napraviti ključ kojim će otvoriti vozilo.

Krađa „na trkača“ - Nikada nemojte ostavljati otključan auto, makar izašli iz njega samo da kupite nešto iz trafike, jer se u našoj zemlji beleži veliki broj slučajeva takozvanih krađa „na trkača“. Dovoljno je nekoliko sekundi nepažnje da auto nestane pred Vašim očima.

Lažni kupci - Vodite računa ukoliko prodajete automobil. Postoje slučajevi kada se ljudi jave na oglas da su zainteresovani za kupovinu Vašeg auta i da prilikom probne vožnje pred Vašim očima odvezu auto u nepoznatom smeru.

Kasko osiguranje - Nudi Vam razne vrste osiguranja, između ostalog, mogućnost isplate novca u slučaju krađe ili oštećenja automobila u pokušaju obijanja. Imajte na umu da Vam neće biti vraćen pun iznos koji ste platili pri kupovini automobila, već iznos u visini vrednosti vozila u trenutku kada je ukradeno.

Kako da sprečite krađu automobila

 

Generalni savet kada je u pitanju zaštita automobila od krađe jeste – što više vrsta zaštita kombinujete, to su manje šanse da Vaš automobil bude ukraden iz prostog razloga što je kradljivcu potrebno više vremena i truda, pa će verovatno preći na neki drugi automobil. Što je automobil skuplji, potrebno je uložiti više novca u zaštitu i obavezno obezbediti kvalitetnu garažu. Takođe savetujemo da razmislite o osiguranju jer na taj način možete barem povratiti deo novca u slučaju nestanka automobila.

Nadamo se da su Vam ovi saveti bili korisni. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili sugestije, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

 

Total kontakt