Najčešći problemi sa startovanjem automobila

Najčešći problemi sa startovanjem automobila

 

Gotovo da nema vozača kome se nije desilo da iz nekog razloga ne može da upali automobil. Ovakva situacija može biti vrlo neprijatna, naročito ako imate nešto važno da obavite ili ako je napolju veoma hladno. U ovom tekstu navodimo nekoliko najčešćih razloga zašto Vaš auto neće da upali i šta možete uraditi po tom pitanju.

U osnovi, problem sa startovanjem automobila se mogu podeliti na:

  1. Električne (akumulator, svećice, dotrajali kablovi, loši kontakti  i slično)
  2. Benzinske (zapušene dizne, loš pritisak u rampi za gorivo i potrošena pumpa za gorivo su samo neki od mogućih problema ovog tipa)

Prazan ili dotrajao akumulator

akumulator

 

Ispražnjen ili dotrajao akumulator je jedan od najčešćih uzročnika problema sa startovanjem automobila. U nekim situacijama je  dovoljno da proverite da li su kleme korodirale i prekontrolišite stanje kablova i kontakata. Kako se čiste kleme možete saznati u našem video tutorijalu koji govori o pripremi auta za letnje putovanje.

Paljenje na kablove Vas može vratiti na put, ali obavezno prvom prilikom posetite servis kako bi tamo ispitali napon, struju, stanje elektorlita i alternator. Kako ne biste imali problem sa akumulatorom, najvažnije je da razumete kako on funkcioniše i kada je vreme zamenu. O ovome, kao i o najčešćim zabludama u vezi sa akumulatorima, govorili smo u jednom od prethodnih video tutorijala.

Svećice

problemi sa paljenjem automobila

 

Redovno proveravajte stanje svečica jer i one mogu biti razlog zašto Vaš auto neće da upali. Ne odlažite njihovu zamenu u intervalu koji je propisao proizvođač. 

Anlaser, odnosno starter

Anlaser je elektropokretač koji daje snagu neophpdnu za paljenje motora. Na njegovu neispravnost može ukazati kliktanje koje čujete umesto standardnog zvuka paljenja motora. Ukoliko nije ispravan, nećete moći da pokrenete automobil. Najbolje je da se obratite Vašem serviseru.

Elektronski ključ

Savremene automobile, umesto klasičnih, danas pokreću kodirani ključevi. Ukoliko dođe do mehaničkog oštećenja glave ključa, ili ukoliko oslabi baterija, nećete moći da startujete automobil. Za nabavku novog ključa se treba obratiti ovlašćenom serviseru koji Vam naručuti set novih, uz priloženu ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu.

Gorivo, pumpa i filteri za gorivo

filteri za gorivo

 

Možda zvuči banalno, ali proverite da li imate dovoljno goriva. Savetujemo da u zimskom periodu održavate rezervorar makar polupunim, kako se ne bi skupljala voda koja može da se zaledi i da napravi problem. Sa promenom temperature, kondenzovana voda se može spustiti na dno rezervoara.  

 

Total kontakt