Skip to content

Saveti za putovanje sa ljubimcem

Saveti za putovanje sa ljubimcem

 

Planiranje putovanja sa ljubimcem nije nimalo lak zadatak i zahteva posebnu pripremu i prikupljanje potrebne dokumentacije, nekada i par meseci unapred. No, svrha ovog teksta nije da Vas obeshrabrimo, već da Vam damo nekoliko korisnih saveta kako da putovanje automobilom ne bude stresno ni za Vas, ni za Vašeg ljubimca i kako da se bezbedno upustite u jednu fenomenalnu avanturu.

Bezbednost na prvom mestu

Neka Vam bezbednost ljubimca i ostalih saputnika budu apsolutini prioritet. Životinje je najbezbednije prevoziti na zadnjem sedištu iza suvozačevog mesta, nikako na prednjem sedištu. Na taj način ćete lakše pratiti šta se dešava iza Vas i izbeći ćete mogućnost da Vas u nekoj nepredviđenoj situaciji životinja omete u vožnji. Mačke i male pse je najbezbednije prenositi u transporteru koji im pruža dovoljno komfora da ustanu, legnu i okrenu se. Ne zaboravite na omiljenu prostirku i igračku kako bi se ljubimac osećao što prijatnije. Nekada je neophodno da ih nekoliko nedelja pred put naviknete na sam transporter, pa čak i povedete na kratke vožnje uz obaveznu poslasticu kao nagradu na kraju avanture. Za veće životinje postoje posebni pojasevi, sedišta i oprema za prevoz automobilom, pa ih svakako potražite u prodavnici za kućne ljubimce. Važno je, radi bezbednosti Vaših ljubimca, da ne izbacuju glavu kroz prozor, koliko god to zabavno bilo i za njih i za Vas. Prozore držite zatvorenim, ali svakako pustite da uđe svež vazduh s vremena na vreme. Održavajte temperaturu u automobilu prijatnom, nikako ne preterujte sa grejanjem ili hlađenjem. 

Saveti za putovanje sa ljubimcem

 

Obroci, pauze i fiziološke potrebe

Generalni savet je da životinju nahranite dva do tri sata pred put, a nikako pred sam polazak zbog mučnine koja se neretko javlja tokom putovanja. Ako idete na duži put, ponesite hranu od kuće jer se može desiti da Vaš ljubimac odbije usput kupljenu hranu koju inače ne jede kod kuće. Ovo takođe važi za vodu koje treba da ima u dovoljnim količinama. Takođe, ne zaboravite da ponesete njihove posude, povodac, četku i ćebence. Ukoliko duži put iziskuje da nahranite ljubimca, učinite to u pauzama i nemojte kretati odmah nakon hranjenja. Računajte na to da pauze moraju biti česte. Bilo bi poželjno prošetati ljubimca na povocu za vreme trajanja pauze kako bi mogao da izvrši nuždu i protegne noge. Uz konsultaciju sa veterinarom za svaki slučaj ponesete i lekove za mučninu.

 

Saveti za putovanje sa ljubimcem

 

Potrebna dokumentacija

Pre nego što uđete na teritoriju bilo koje druge zemlje, obavezno se informišite o pravilnicima koji važe za ulazak životinja u tu zemlju. Za zemlje koje nisu u Evropskoj Uniji uglavnom je potreban pasoš koji izdaje veterinar, potvrda da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen (čipovan), potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar i sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Veterinarska inspekcija Republike Srbije. Za zemlje EU biće Vam potreban i rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije o urađenom pregledu seruma krvi kućnih ljubimaca na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila (kod nas je to Pasterov zavod u Novom Sadu). Titar antitela krvi na besnilo radi se najranije mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila i ukoliko je rezultat zadovoljavajuć, na put je dozvoljeno krenuti najranije tri meseca od dobijanja rezultata. Ovu analizu je dovoljno uraditi jednom i ona važi doživotno, pod uslovom da ljubimca vakcinišete redovno.Obavezno obavite i redovnu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti i tretman protiv buva, krpelja i parazita. Životinja mora biti očišćena od spoljnih i unutrašnjih parazita najviše šest meseci pre puta i ne sme imati nikakve spoljne parazite.

Saveti za putovanje sa ljubimcem

 

Naravno, ne zaboravite na obavezne provere automobila pred put kako ne biste doživeli nepotrebne neprijatnosti. Nadamo se da su Vam ovi saveti bili od koristi. Slobodno nam pišite ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja, sugestije ili nedoumice.

 

Total kontakt