Skip to content

Kada skupo plaćate “jeftine” greške

Kada skupo plaćate “jeftine” greške

 

Činjenica je da bismo svi voleli da izvezemo nov auto iz salona i da mu priuštimo najbolje moguće održavanje. Realnost je, međutim, da je malo ko od nas finansijski rasterećen u toj meri da može, kao prvo, da priušti sebi auto koji želi, a kao drugo, da mu pruži maksimalno kvalitetan tretman. Ipak, bilo da posedujemo nov ili polovan automobil, postoje stvari na kojima apsolutno ne smemo da štedimo! Cilj teksta koji sledi u nastavku nije da istakne koliko zapravo loše održavamo automobile, već da skrene pažnju na to koliko pojedine greške mogu skupo da nas koštaju, ne samo kada se desi kvar, već kada se desi kvar koji ugrožava bezbednost Vas kao vozača, Vaše dece, članova porodice i ostalih učesnika u saobraćaju.

Greška br.1 - Ugradnja neoriginalnih delova

Ne dozvolite da Vas ubeđuju kako su neoriginalni zamenski delovi istog ili sličnog kvaliteta kao i originalni. Fabrika ne proizvodi delove da bi se bogatila na naivnim kupcima koji ne znaju ili nisu dovoljno smeli da za mnogo manje para ugrade kopiju. Originalni, fabrički delovi su skuplji jer fabrika garantuje za kvalitet, trajnost i pouzdanost - ono čime se kopije ne mogu pohvaliti. Zato, kada dođe do toga da razmišljate o zameni dotrajalih delova, razmislite o tome šta ćete još morati da platite kada neoriginalni deo prouzrokuje još veću štetu i kvarove na koje niste računali.

Kada skupo plaćate “jeftine” greške

 

Greška br.2 - Izbegavanje ovlašćenih servisa

Neretko je slučaj da vlasnik automobila izbegava mrežu ovlašćenih servisera i kada je automobil u garantnom roku. Zašto? Zato što je to jeftinije. Ovde važi isto pravilo kao i kod originalnih delova. Ovlašćeni servis Vam garantuje kvalitet. Naravno, ne želimo da isključimo privatne garaže i majstore van ovlašćene mreže servisa jer postoje kvalifikovani majstori koji savesno i profesionalno rade svoj posao, ali ovde morate biti jako oprezni i sigurni da ste izabrali pravog čoveka, jer to činite na svoju odgovornost.

Greška br.3 - Kupovina auta koji je skup za održavanje

Nije neuobičajeno da ljudi kupe automobil čije održavanje kasnije ne mogu da priušte da bi zadovoljili lične potrebe za dokazivanjem i statusom u društvu. Ovakva kupovina na kraju vodi do toga da taj isti auto stoji na parkingu, predstavlja opterećenje i na kraju bude prodat za nižu cenu nego u trenutku kada je kupljen. Predupredite ovakve situacije i neka Vam ne bude teško da napravite kalkulaciju pre nego što se “zaletite” za određeni model. Uzmite u obzir potrošnju goriva, rezervne delove, cenu malog i velikog servisa, registraciju i slično. Možda Vam može biti od koristi ovaj infografik u kome smo se potrudili da Vam približimo prosečan mesečni trošak posedovanja automobila u Srbiji.

Greška br.4 - Korišćenje neoriginalnih ulja i fluida

Kvalitetno motorno ulje igra esencijalnu ulogu u radu motora. Ono sprečava habanje pokretnih delova, odnosi višak toplote, štiti od korozije i sprečava nastajanje taloga. Ukratko, utiče na pravilan rad i dugovečnost motora. Fluidi poput kočione tečnosti, ulja za menjač i ostalih maziva su takođe važna i na njima apsolutno nema smisla štedeti. Budite sigurni da koristite originalna ulja odgovarajuće gradacije i da zamenu obavljate prema preporuci proizvođača. Informacije o poreklu proizvoda potražite na pakovanju i budite sigurni da kupujete od ovlašćenih prodavaca. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko izbora adekvatnog ulja za Vaše vozilo, naš Lub savetnik Vam može biti od koristi.

Kada skupo plaćate “jeftine” greške

 

Greška br.5 - Izgled nauštrb bezbednosti

Mnogi, naročito mlađi vozači, vole da potroše dodatni novac na atraktivne felne, spojlere, stereo ozvučenje i slično, a štede na delovima i elementima koji direktno utiču na bezbednost. Još jednom skrećemo pažnju da ovo nikako nije pametna odluka. Naime, prvo budite sigurni da vašem autu ništa ne fali “iznutra”, pa se tek onda posvetite njegovoj spoljašnjosti. Ne želite da Vas auto “izda” u kritičnom trenutku a Vama je bila bitna neonka ispod sportskog branika.

Kada skupo plaćate “jeftine” greške

 

Greška br.6 - Zanemarivanje uputstva proizvođača

Uputstvo proizvođača je nešto što najviše volimo da izbegavamo i čemu se vraćamo tek kada se nešto pokvari, ako i tada. I ovde važi zlatno pavilo “bolje sprečiti, nego lečiti” pa zašto bi nam bilo teško umesto da, recimo, pogledamo film, pročitamo uputsvo proizvođača koje će nam pomoći da pravilnim rukovanjem i održavanjem utičemo na to da nas auto, za koji smo već izdvojili ušteđevinu, što duže i bezbednije služi.

Nadamo se da će Vam ovi saveti poslužiti da što bolje optimizujete troškove prema mogućnostima i potrebama. Verujemo da Vam ovaj infografik može poslužiti kao kratak podsetnik na najvažnije provere koje bi trebalo obaviti u toku godine, dinamikom koju propisuje proizvođač i savetuje Vaš majstor.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, sugestije i komentare na ovu temu, slobodno nam pišite. Biće nam zadovoljstvo da pomognemo.

Total kontakt