Maziva za uštedu goriva - istine i nedoumice

Maziva za uštedu goriva

 

Potrošnja goriva zavisi od mnogo faktora o kojima je bilo reči u jednom od ranijih video tutorijala kada smo govorili o tome na koje sve načine možete uštedeti gorivo. A da li ste znali da izbor ulja takođe može da utiče na uštedu goriva? Šta ako bismo Vam rekli da ukoliko Vaš auto troši 8,5l goriva na 100km, možete uštedeti do 500l goriva godišnje?*

Na tržištu već neko vreme postoje maziva za uštedu goriva, ali zbog nedovoljne upoznatosti vlasnika automobila takođe postoje i mnoge nedoumice u vezi sa ovim proizvodima. U ovom tekstu ćemo za primer uzeti maziva za uštedu goriva koje smo sami razvili i testirali u okviru kompanije TOTAL, koja nose oznaku Fuel Economy (FE).

Za početak, važno je da razumemo šta podrazumeva Fuel Economy koncept. U svojoj biti, Fuel Economy znači više pređenih kilometara, uz smanjen uticaj na životnu sredinu. Veća ekonomičnost u potrošnji goriva postiže se boljom zaštitom motora od habanja i unapređenjem njegovih performansi u odnosu na konvencionalna ulja. Bolja zaštita motora znači i produžavanje njegovog životnog veka i servisnog intervala. Fuel Economy koncept se danas koristi za različite tipove vozila među kojima su automobili, teretna vozila, industrijske i poljoprovredne mašine itd. U nastavku slede neke od najčešćih nedoumica kada su ovi proizvodi u pitanju.

Maziva

 

Da li Fuel Economy motorna ulja zadržavaju svojstva do narednog servisnog intervala?

Da. Fuel Economy motorna ulja izložena su istim uslovima pri vožnji kao i konvencionalna motorna ulja i zadržavaju svoja svojstva do sledeće zamene.

Da li ću izgubiti garanciju proizvođača ukoliko se desi problem dok koristim Fuel Economy ulje?

Ne. TOTAL Fuel Economy motorna ulja su odobrena od strane proizvođača. Nivo performansi ovih ulja je upravo definisan od strane tih proizvođača. Odobrenja koja se nalaze na bočici garantuju isti kvalitet kao i konvencionalna ulja koja poseduju ista odobrenja.

goriva

 

Da li korišćenje Fuel Economy maziva za uštedu goriva podrazumeva veću potrošnju ulja?

Ne. Testovi pokazuju gotovo istu potrošnju kao i kod konvencionalnih ulja. Laboratorijska merenja isparljivosti ulja pokazuju da je isparljivost Fuel Economy ulja gotovo ista kao isparljivost konvencionalnih ulja.

Da li veća fluidnost Fuel Economy ulja utiče na veći stepen habanja motora?

Ne. Neki ljudi veruju da fluidnija ulja slabije podmazuju i štite motor, međutim Totalov asortiman Fuel Economy ulja zapravo dokazuje suprotno. Totalova Fuel Economy ulja pokrivaju sve nivoe performansi koji su definisani međunarodnim specifikacijama i odobreni od strane proizvođača vozila, uz iste garancije koje važe za konvencionalna ulja.

Da li su Fuel Economy ulja skuplja od konvencionalnih ulja?

Ne. Total je usavršio tehnologiju proizvodnje do te mere da može da ponudi ovakav tip proizvoda po cenama koje su veoma konkurentne. Cena Fuel Economy proizvoda je dosta slična ceni konvencionalnih maziva, a da pritom korisnicima nudi mnogo veći benefit.

usteda goriva

 

Ukoliko želite i sami da proverite koliko litara goriva na godišnjem nivou možete uštedeti korišćenjem Fuel Economy maziva, ovaj jednostavni kalkukator Vam može pomoći u tome. Dovoljno je da izaberete tip vozila i unesete prosečnu potrošnju goriva Vašeg automobila. Molimo Vas da imate u vidu da su rezultati orijentacionog karaktera i da zavise od načina vožnje, uslova u kojim vozite, kao i od toga koliko kvalitetno održavate vozilo.

*Naša procena kilometraže pređene u periodu od godinu dana.

Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo neke od najčešćih nedoumica u vezi sa korišćenjem maziva za uštedu goriva. Slobodno nas kontaktirajte za sva pitanja i sugestije.

Total kontakt