Skip to content

Kako se vozi u kružnom toku?

Kako se vozi u kružnom toku?

 

Kružni tokovi donedavno nisu bili previše zastupljeni na saobraćajnicama u Srbiji, osim donekle u Beogradu, pa smo, u poslednje vreme, usled izgradnje kružnih tokova u gradovima širom zemlje, bili svedoci situacija, poput jedne koja je zabeležena na novootvorenom kružnom toku u Užicu, u kojima se vozači nisu najbolje snašli prilikom korišćenja kružnog toka. Ne samo što se broj kružnih tokova u Srbiji povećao, već su počeli da poprimaju i novi izgled u vidu drugačije horizontalne signalizacije (konkretno, docrtane su trake za automobile, kojih ranije nije bilo na većini kružnih tokova), ali su vozači zadržali stare navike vožnje, pa neretko dolazi do saobraćajnih incidenata, zastoja i udesa, kao što je slučaj na Slaviji, u Beogradu.

Ovakvi ishodi, naravno, nisu povod za bilo kakvo izlaganje ruglu - teorija u auto-školama je jedno, a praksa na putevima nešto sasvim drugo -, već korisna prilika za podsećanje vozača na pravila vožnje u kružnom toku, radi njihove bezbednosti.

Kako funkcioniše sistem prednosti u kružnom toku? Koja su pravila ulaska u kružni tok i izlaska iz njega? Kako se pravilno prestrojava iz jedne trake u drugu unutar kružnog toka i da li onaj iz unutrašnje trake ima pravo da „iseče“ onoga u spoljašnjoj traci, kako bi napustio kružni tok? Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se učesnici saobraćaja suočavaju, a na koja ćemo se, u ovom članku, potruditi da odgovorimo, kako bismo otklonili konfuziju kod vozača i olakšali prilagođavanje na novonastale uslove u saobraćaju.

Ko ima prednost u kružnom toku?

Staro je pravilo da onaj ko je u kružnom toku IMA prednost u odnosu na onoga ko je van kružnog toka. Šta to zapravo znači? Znači da je potrebno propustiti vozila, koja se već kreću kružnim tokom, sve dok se ne ukaže prilika za uključivanje u njega.

Kako se vozi u kružnom toku?

 

Kao podsetnik za ovo služe i saobraćajni znakovi „Ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza“, koji se nalaze na ulazima u većinu kružnih tokova u Srbiji, a koji su lako prepoznatljivi po „obrnutom“ trouglu. U slučaju izostanka navedenih saobraćajnih znakova, primenjuje se standardno pravilo desne strane, kao i na svakoj drugoj raskrsnici, što podrazumeva da prednost ima vozilo koje dolazi zdesna i koje samim tim ima prednost u odnosu na vozila koja se nalaze u kružnom toku. Jedini izuzetak kod poštovanja prednosti, prilikom uključivanja u kružni tok, javlja se u slučaju regulisanja saobraćaja od strane saobraćajca, kada on određuje redosled uključivanja, a vi postupate u skladu s njegovim instrukcijama.

Osim razumevanja prava prvenstva prolaza, vrlo je bitno prepoznavanje smera, kojim se kreću vozila u kružnom toku (pogledajte gorenavedeni primer iz Užica). Upravo zbog toga, na ulazima u kružne tokove, osim već spomenutih saobraćajnih znakova za regulisanje prednosti, nalaze se i znakovi sa 3 bele strelice, postavljenje u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu, kao podsetnici na dozvoljeni smer kretanja vozila unutar kružnog toka.

Kako se uključuje u kružni tok?

Dakle, razjasnili smo princip po kojem funkcioniše sistem prednosti u kružnom toku, ali da bi ulazak u isti protekao glatko, neophodno je pratiti i odgovarajuću „putanju“. Naime, sam trenutak uključivanja u saobraćaj u kružnom toku podrazumeva, osim pravog tajminga, i adekvatan odabir trake, koji zavisi od faktora, kao što su:

  • broj traka u kružnom toku;
  • broj traka u ulici iz koje se uključujemo u kružni tok;
  • broj traka u ulici u koju se isključujemo iz kružnog toka.

Kako bismo vam dodatno pojasnili ovaj momenat, u nastavku smo pripremili prikaz, na kojem je jasno objašnjeno kretanje vozila prilikom uključivanja u kružni tok.

Kao što se može videti na prikazu, odabir odgovarajuće trake za ulazak u kružni tok povezan je sa isključenjem na kojem planirate da izađete iz njega, te traku za ulazak u kružni tok treba izabrati pre uključenja u isti. To znači da, ukoliko se približavate kružnom toku ulicom sa više traka, jednostavno primenite logiku, koju biste primenili na bilo kojoj drugoj raskrsnici:

  • ukoliko izlazite na prvom isključenju, uđite u kružni tok desnom trakom i pratite spoljašnju traku kružnog toka, sve do isključenja;
  • ukoliko izlazite na nekom od daljih isključenja, uđite u kružni tok levom trakom i pratite unutrašnju traku kružnog toka (ni vožnja spoljašnjom trakom nije u suprotnosti sa saobraćajnim propisima, ali se na taj nači blokiraju druga vozila, koja ulaze u kružni tok), sve dok ne dođe vreme za prestrojavanje.

Kako se prestrojava u kružnom toku?

Nakon što sačekate svoj „red“, te se, koristeći odgovarajuću traku, uključite u saobraćaj u kružnom toku, koji, usled povećanog broja vozila, ume da bude veoma frekventan, suočavate se sa novim „izazovima“ u vidu adekvatnog prestrojavanja i izlaska, pa je važno da dobro savladate pravila vožnje u samom kružnom toku .

Često se dešava da vozila u unutrašnjim trakama kružnog toka „iseku“ vozila u spoljašnjim trakama, u nameri da napuste kružni tok. Zapamtite, vozilo u unutrašnjoj traci kružnog toka NEMA prednost u odnosu na vozilo u spoljašnjoj traci (prednost uvek ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi)! Da pojasnimo, ukoliko vozač vozila u unutrašnjoj kružnoj traci želi da napusti kružni tok, on ne sme da „iseče“ vozilo koje se nalazi u spoljašnjoj kružnoj traci, već mora da ga propusti, a zatim da, kao prilikom klasičnog prestrojavanja na pravom putu, sa dve trake, da (desni) žmigavac i, ukoliko je spoljašnja kružna traka „čista“, prestroji se.

Posebnu pažnju prilikom prestrojavanja u kružnom toku i isključivanja iz njega obratite na signaliziranje, odnosno upotrebu žmigavca (žmigavac koristite prilikom prestrojavanja i isključivanja iz kružnog toka, ne i prilikom uključivanja u kružni tok, jer je dalji smer kretanja jasan), kako biste dali dovoljno vremena vozačima oko sebe da pravovremeno odreaguju.

Šta ukoliko prestrojavanje nije moguće u datom trenutku?

Ukoliko je spoljašnja traka toliko prometna da ne možete da se prestrojite u željenom trenutku, postoje dve škole mišljenja o adekvatnoj reakciji, koje kažu da treba ili da se

  • zaustavite, sa upaljenim (desnim) žmigavcem, i sačekate pogodan trenutak za „probijanje“,

ili da

  • napravite još jedan krug i onda uhvatite priliku za prestrojavanje (pravljenje krugova unutar kružnog toka nije u suprotnosti sa saobraćajnim propisima, ali se ne preporučuje zbog preopterećivanja kružnog toka).

U svakom slučaju, postoje razlozi i za i protiv i jedne i druge opcije, a na vama, kao vozaču, je da procenite u datom trenutku koja je bolja. Ukoliko je promet u spoljašnjoj traci tolliki da se ne nazire skorija prilika za prestrojavanje, a u vašoj, unutrašnjoj traci vas prati puno vozila, verovatno je pametnije da napravite još jedan krug i uhvatite povoljniju priliku za prestrojavanje. U suprotnom, ukoliko nema gužve u vašoj, unutrašnjoj traci, a prilika za prestrojavanje u spoljašnju traku se nazire, sačekajte pravi trenutak i iskoristite je.

Kako se vozi u kružnom toku?

 

Uz sva nabrojana pravila, još jedna stvar, koju ne smete da zaboravite tokom vožnje u kružnom toku, je da tramvaj UVEK ima prednost (prikaz kružnog toka, sa vozilima koja propuštaju tramvaj)!

Kako se isključuje iz kružnog toka?

Dakle, nakon što ste sačekali pravi momenat (propustili vozila u kružnom toku) i izabrali odgovarajuću traku za ulazak u kružni tok, te nastavili vožnju u njemu odgovarajućom trakom i, ukoliko je bilo potrebe, pravilno se prestrojili (sačekali „otvaranje“ u spoljašnjoj traci, uz upotrebu signalizacije), ostaje vam da napustite kružni tok, uz upotrebu signalizacije (žmigavca), koristeći željeno isključenje i propuštajući, kako tramvaje, tako i pešake i bicikliste, koji prelaze izlazni put.

Kako se vozi u kružnom toku?

 

Budući da smo još na početku ovoga članka napomenuli da ništa ne može da zameni praksu, ukoliko se i pored dobro naučenih navedenih pravila ne budete osećali dovoljno sigurno za samostalnu vožnju u kružnom toku, savetujemo vas da se „oprobate“, prvo na manje prometnom, a zatim i na promentnijem kružnom toku, uz prisustvo iskusnijeg vozača (ukoliko je potrebno, instruktora vožnje), sve dok se ne budete osećali dovoljno komforno da sami to uradite.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni. Budite slobodni da nas kontaktirate za sve sugestije, nedoumice i predloge tema koje vas interesuju.

Total kontakt