Kako ukloniti smolu s automobila?

Kako ukloniti smolu

 

Nakon što pročitate ovaj tekst i naučite kako da uspešno uklonite smolu sa svog automobila, pogledajte i naš video, koji će vam pomoći da se podjednako uspešno izborite i s ptičjim izmetom.    

Poput ptičjeg izmeta, smola, koja se javlja u mnogim formama, od kojih su pojedine jestive i ukusne, a pojedine otrovne, ukoliko se ne ukloni blagovremeno, brzo prodire u lak automobila izazivajući oštećenja u vidu trajnih tragova, čija sanacija je skupa i, u većini slučajeva, zahteva intervenciju profesionalnog auto servisa.

Smola proizvodi ugljen-dioksid i u suštini je voda, pomešana s hormonima, sećerima, mineralima i hranljivim sastojcima s drveta. U zavisnosti od tipa drveta, kao i tipa insekata koji se hrane njome, te je izlučuju u vidu medljike, smola može poprimiti kiselo dejstvo, što ubrzava njeno prodiranje u lak automobila.

Smola

 

Da biste uočili mesta na koja se smola zalepila, prvo operite automobil uobičajenom tečnošću za pranje kola i koristite toplu vodu. Kao i u slučaju ptičjeg izmeta, ključ lakog i bezbednog uklanjanja smole s automobila jeste da je prethodno omekšate: ostavite automobil na suncu 10-ak minuta, kako bi se smola istopila i bila lakša za skidanje, a zatim je sperite toplom vodom i duplom dozom tečnosti za pranje kola, uz upotrebu mekane krpe ili sunđera.

Za posebno čvrste i otporne smole, moraćete da koristite specijalna sredstva za uklanjanje, koja možete pronaći u prodavnicama auto kozmetike, tako što ćete ih naprskati na sporna mesta, a onda obrisati krpom, u skladu s uputstvom za upotrebu. U slučaju da niste u mogućnosti da blagovremeno dođete do adekvatnog sredstva, postoje razne, manje ili više efikasne, alternative, kao što su: medicinski alkohol (natopite vatu alkoholom, stavite na smolu, ostavite nekoliko minuta i operite), uljni razređivač (natopite vatu i blagim pokretima skidajte smolu), sredstvo za odleđivanje brava (nanesite par kapi na smolu, sačekajte nekoliko minuta i obrišite), margarin ili puter (namažite debeo sloj na smolu, ostavite duže da deluje i oprerite) i jestivo ulje (natopite smolu uz pomoć vate ili krpice i ostavite preko noći, a ujutru prebrišite i operite).

Pranje automobila

 

Izbegavajte pritiskanje ili struganje u pokušaju da što brže uklonite smolu, kako biste izbegli pojavu oštećenja na laku u vidu otisaka ili skinute boje. Ukoliko ne uklonite sve iz prvog puta, jednostavno nastavite s primenom adekvatnih sredstava na spornim mestima, sve dok ne dobijete željeni rezultat u vidu automobila oslobođenog tragova od smole.

Za kraj, operite automobil koristeći duplu dozu tečnosti za pranje kola, kako zbog toga da biste smanjili mogućnost ostajanja fleka na mestima s kojih je uklonjena smola, tako i zbog dezinfekcije eksterijera automobila. Preporučljivo je nošenje rukavica za jednokratnu upotrebu tokom obavljanja posla, kao i temeljno pranje ruku po njegovom završetku.

Zaštita automobila

Voskiranje automobila

 

Preventivnu zaštitu automobila od posledica smole predstavlja i njegovo redovno voskiranje. Na taj način stvarate zaštitni sloj između laka automobila i „padavine“, zahvaljujući kome ćete dobiti na vremenu, u slučaju da niste u mogućnosti da uklonite „padavinu“ odmah.

Vlasnici automobila metalik boje moraju da budu pažljivi i da koriste posebno napravljene proizvode za voskiranje automobila metalik boje, kako ne bi narušili prirodni izgled eksterijera svojih automobila stvaranjem neprirodnog sjaja.

Nadamo se da Vam je ovaj članak bio koristan. Za sva pitanja, nedoumice i predloge, budite slobodni da nas kontaktirate.

Total kontakt