Skip to content

5 provera Vašeg automobila koje možete da obavite sami

Motorna ulja

 

Kada posedujete sopstveni auto, svakako Vam je stalo da ga, zbog bezbednosti, ali i zbog uštede troškova, održavate u najboljem mogućem stanju. Za većinu nas, automobil je postao neophodno sredstvo koje nam pomaže da brže i lakše obavimo sve što je neophodno u toku dana. Zato Vam predstavljamo pet saveta za provere koje možete obaviti sami.

1. Proverite pritisak u gumama

Provera pritiska u gumama

 

Veoma je važno obratiti pažnju na to koliko su gume na Vašem automobilu napumpane. Pritisak u gumama je nešto što često varira, a najčešći uzrok jeste promena spoljašnje temperature. Nizak pritisak u gumama može otežati stabilnost i remetiti kočenje. Pored toga, nedovoljno napumpane gume takođe utiču na potrošnju goriva i smanjuju njihov vek trajanja budući da se prilikom vožnje povećava trenje između guma i podloge, što utiče na njihovo trošenje i habanje.

2. Zamenite dotrajale brisače

Ne zaboravite da s vremena na vreme pogledate u kakvom su stanju brisači na Vašem automobilu, jer guma se troši, bez obzira na proizvođača. Jednom kada počne da propada, guma na brisačima počinje da gubi na elastičnosti, deformiše se i puca. Na taj način, brisači prestaju da imaju kontakt sa vetrobranom, ne čiste kako treba i proizvode neprijatne zvuke. Ne postoji način da “popravite” stanje brisača. Jedino rešenje je da ih zamenite.

3. Proverite svetla

Da li Vam nekada padne na pamet da preventivno proverite sva svetla? Verujemo da ne. Međutim, svakako savetujemo da provera svetala postane deo rutinskih provera. Uključite svetla i pogledajte da li sva rade. Proverite signalna i poziciona svetla sa svih strana. Približite se zidu na kome možete videti odraz svetla, pritisnite kočnicu i na taj način proverite kočiona svetla. Okrenite zadnji trap vozila prema zidu, podignite ručnu kočnicu i proverite pomoćna svetla. Ukoliko je neka od sijalica pregorela, ovaj problem svakako nije komplikovan ni skup za rešavanje, mada moramo Vam skrenuti pažnju da postoje modeli automobila kod kojih zamena sijalica uopšte nije jednostavan proces pa je jako bitno da to prepustite profesionalcima.

4. Proverite nivo ulja

zamena motornog ulja

 

Jedna od osnovnih provera koje treba obavljati redovno jeste provera nivoa ulja, budući da prenizak nivo ulja može dovesti do ozbiljnog oštećenja motora. Sa druge strane, redovna zamena ulja i filtera produžava trajanje Vašeg motora.

Postoje dva razloga koji utiču na smanjenje nivoa ulja u Vašem motoru, a to su njegovo standardno sagorevanje i curenje. Lampica na instrument tabli će Vam ukazati kada je vreme za zamenu ulja. Ukoliko niste sigurni koje je pravo ulje za Vaš motor, naš Lub savetnik Vam može biti od pomoći. Preporučujemo Vam i da pogledate naš video KAKO SE PRAVILNO MENJA ULJE I FILTER ZA ULJE u kome smo detaljno predstavili kompletan proces.

Zapamtite, za vaš motor mnogo bolje da motorno ulje ne dosipate, već da ga potpuno zamenite.

5. Koristite gume koje odgovaraju sezoni

Održavanje automobila u zimskom periodu svakako ume da bude naporno, ali ništa manje nego da se zaglavite na putu do odredišta. Zato je neophodno da u zimskoj, ali i letnjoj sezoni koristite odgovarajuće gume. Ne dajte se prevariti da sa zimskim gumama možete pregurati i letnju sezonu. Gume koje su napravljene za hladne vremenske uslove u letnjem periodu začas propadnu. A to za Vas znači izgubljen novac.

Ako Vam se dopada ovaj članak, pogledajte nanjoviji naš infografik na temu šta obavezno proveriti pre polaska na put koji smo kreirali za Vas.

 

Total kontakt