Skip to content

Kako protiv korozije

Kako protiv korozije

 

Većina vlasnika automobila iza kojih su godine iskustva u vožnji i održavanju automobila zna da korozija uopšte nije tako bezazlena pojava koja samo narušava estetiku vozila. Korozija ume da bude i te kako problematična jer nagriza i degradira materijal pa može naneti ozbiljnu i skupu štetu čitavoj konstrukciji. Iako noviji automobili dolaze sa fabričkom zaštitom i dugogodišnjom garancijom od korozije, oni ipak nisu imuni na fizička oštećenja koja prave podlogu za koroziju, poput ogrebotina do kojih može doći na razne načine, a vrlo često i vožnjom po kamenitom i šljunkovitom putu. Kako i za koroziju važi zlatno pravilo - bolje sprečiti nego lečiti - potrudićemo se da u ovom članku obuhvatimo par korisnih saveta na temu kako sprečiti pojavu korozije.

Provera celokupnog automobila

Kako protiv korozije

 

Kada govorimo o pojavi korozije, ne mislimo samo na školjku automobila, već i na felne, zazore, pod automobila, deo oko točkova, sajtne i vrata. Naročito je važno da obratite pažnju na ove delove ukoliko kupujete polovan automobilNeka vam ne bude teško da s vremena na vreme vizuelno pregledate ceo automobil. Pored vidljivih naznaka, siguran znak na limariji je pojava “balončića” ispod farbe. Ukoliko primetite već pomenute ogrebotine, znajte da je samo pitanje trenutka kada će se na ogoljenim delovima pojaviti korozija. Takođe, nemojte zanemariti ni unutrašnjost vozila - ukoliko ste nešto prosuli, ili su vam mokre patosnice, otvorite vrata i potrudite se da što pre eliminišete vlagu iz vozila.

Kako protiv korozije

 

Zaštita automobila od vlage

Kao što nam je svima poznato, do korozije, ili rđanja, dolazi kada je automobil izložen spoljašnjim uticajima, a pre svega vlazi. Upravo iz tog razloga je najbolje da, ukoliko ste u mogućnosti, automobil čuvate u suvoj i dobro provetrenoj prostoriji kao što je garaža. Vlaga naročito predstavlja problem u zimskim uslovima kada se putevi posipaju solju koja samo ubrzava proces korozije i nagriza donji deo automobila. Zato je veoma važno da zimi redovno, a najmanje jednom nedeljno, pomoću kompresora detaljno isperete so sa donjeg dela automobila i dela oko točkova. Preporučljivo je da barem jednom godišnje obavite voskiranje koje će dodatno zaštititi farbu, kao i da odgovarajućim sredstvom premažete plastične delove ispod vrata.

Sredstva za zaštitu automobila

Na tržištu postoje razna sredstva za zaštitu od korozije koje možete aplicirati sami, a najpraktičnija su u vidu spreja. Mnogi stručnjaci preporučuju dodatnu, preventivnu zaštitu donjeg dela automobila. Međutim, pre nego što se odlučite na taj korak, najpre proverite da li to bilo kako utiče na garanciju proizvođača. Važno je da znate da se zaštita od korozije obavlja dok je napolju još uvek toplo i suvo kako bi imala najbolji efekat.

Kako protiv korozije

 

Pomoć profesionalaca

Ukoliko pak postoje vidljivi znaci korozije, preporučujemo da saniranje ipak prepustite profesionalcima koji će temeljno očistiti kritične delove, ukloniti koroziju i naneti odgovarajuće zaštitno sredstvo prema preporuci majstora. Imajte u vidu da loše sanirana korozija ne rešava problem, već naprotiv, ona nastavlja da napreduje te će svakako znatno umanjiti vrednost Vašeg automobila.

Nadamo se da su Vam ovi saveti bili korisni. Za sve pitanja, nedoumice, sugestije slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo probati da pomognemo.

Total kontakt